21 februari: lezing weidevogels en andere boerenlandvogels

      Reacties uitgeschakeld voor 21 februari: lezing weidevogels en andere boerenlandvogels

Het weidevogelseizoen zit er weer aan te komen. Graag nodigen wij u uit voor een lezing over weidevogels en andere boerenlandvogels. De lezing is op woensdagavond 21 februari 2018 in de NME-ruimte Houten aan de Keercamp 13, 3992 RV te Houten. De lezing start om 20:00 uur (zaal open 19:45 uur).

Sjerp Weima houdt de lezing. Sjerp is al jaren actief met weidevogelbescherming en geeft o.a. cursussen bij het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU). Hij heeft de volgende korte impressie van zijn voordracht geschreven:

Eeuwen van boerenwerk hebben het Nederlandse landschap geleidelijk maar ingrijpend veranderd. Er zijn veel diersoorten die daarmee een unieke gelegenheid kregen om hun areaal aanzienlijk uit te breiden. Steppevogels bleken als akkervogels een bestaan op te kunnen bouwen en moerasvogels als weidevogels. Deze vogelsoorten zijn deel geworden van het Nederlandse landschap en zijn onderdeel geworden van onze cultuur.

De moderne Nederlandse landbouw is de laatste vijftig jaar echter veranderd in een richting die inmiddels nog nauwelijks ruimte laat voor deze natuur. Dat proces gaat soms bijna ongemerkt, maar zo snel dat we daarmee unieke en onvervangbare soorten die daartoe behoren zijn kwijtgeraakt; of alsnog zullen verliezen wanneer we er niets tegen doen.

In deze voordracht neem ik u mee naar het boerenlandschap en stel ik u een aantal vogelsoorten voor die daar voorkomen. Hun levenscyclus en gedragingen worden getoond en wat ze eten, waar ze broeden, wat ze nodig hebben om hun jongen groot te brengen, waar ze de winter doorbrengen en waarom ze terug blijven komen zolang ze er nog zijn.

Daarbij hoop ik u vooral iets van de schoonheid van de Nederlandse boerenlandvogels te laten zien, om daarnaast uit te leggen dat we inmiddels vrij goed weten wat er nodig is om deze soorten voor Nederland te behouden. Aan ons de keuze om dat ook te doen.

Graag zien wij u op 21 februari aanstaande. Er is nog plek voor ongeveer 20 belangstellenden. U kunt zich opgeven op weidevogelshouten@ziggo.nl

Vol is vol!

Leden van de Milieu Werkgroep Houten hebben voorrang. Bent u geen lid, word dan nu lid voor € 7,50 per jaar.