Boomvalken broeden in bebouwde kom

      Reacties uitgeschakeld voor Boomvalken broeden in bebouwde kom

Regelmatig worden roofvogels in de bebouwde kom van Houten waargenomen. ’s Winters jagen Sperwers in de tuinen en glijdt in de ochtend en avondschemer een Buizerd van en naar zijn slaapplaats in het “Kooijkerspark”. Daar broedden vorig jaar en ook in 2012 weer Sperwers. Weken lang werd er geroepen tussen of boven de bomen wanneer een oudervogel met prooi tussen de kruinen dook. Maar het gezinsleven van deze kleine roofvogeltjes speelde zich grotendeels in het verborgene af.

Eind juni werd ontdekt dat binnen de bebouwde kom van Houten een paartje Boomvalken een oud kraaiennest bewoonde. Het broeden en voeren van de kleine jongen speelde zich weliswaar grotendeels tussen de takken af, maar toch kon met de telescoop en op gepaste afstand (40 – 50m), een aardig inkijkje worden genomen in het gezinsleven van dit paartje.

De Boomvalken brachten drie jongen op de wieken, een normaal aantal voor deze soort. De jongen verbleven nog een paar weken in de buurt van de nestboom en zorgden daar voor spectaculair vogelplezier en bijzondere waarnemingen.

Voor een film van het voeren van de jongen:

En van twee jonge valken in de top van de boom.

Boomvalken zijn razendsnelle valkjes die met hun lange spitse vleugels helemaal zijn toegerust op de jacht in open landschappen. Ze jagen in de broedperiode vooral op jonge zangvogels die juist zijn uitgevlogen.

Deze valken beginnen daarom pas in juni met broeden om dit prooiaanbod optimaal te kunnen benutten. Eind augustus begin september begint voor hen al weer de trek naar Afrika. Voor ze op weg gaan worden ze vaak jagend op libellen boven natte heide en andere open gebieden gezien.

Siebe Bonthuis & Sjerp weima

Meer foto’s en waarnemingen