Broeihopen omzetten voor de ringslangen in Nieuw Wulven

In 2004 is de Ringslangenwerkgroep Houten met succes begonnen met de aanleg van broeihopen in Nieuw Wulven, omdat er steeds minder natuurlijke broedplaatsen waren voor de ringslangen. Inmiddels zijn er acht broeihopen die ieder vroeg in het voorjaar worden omgezet op drie zaterdagen. We halen de lege eischalen eruit die we dan tellen, zodat we weten hoeveel jonge ringslangetjes er geboren zijn dat vorige jaar. Dat lijken er soms veel maar een groot deel van de jonge ringslangen zijn voedsel voor andere dieren en de bedoeling is dan ook de populatie constant te houden. We gebruiken blad, paardenmest en takken om de broeihoop te maken.

Dit jaar mochten we met maximaal drie personen en 1,5m afstand veldwerk doen. Omdat we merkten dat het vrij zwaar werk was vorig jaar om in teams van 2 of 3 personen (de situatie veranderde toen steeds) zoveel broeihopen om te zetten is er dit jaar gekozen voor teams van 4 waarbij er dan 3 tegelijk met afstand bij de broeihoop aan het werk waren. De vierde persoon kan dan takken zoeken, een kruiwagen vullen of even relaxen. Deze persoon rouleert dan in het groepje zodat iedereen af en toe iets anders doet of even vrij heeft. De gasten konden door de kleine groepsgrootte niet mee doen.

We hebben gewerkt met onze eigen vrijwilligers, vrijwilligers van de knotgroep en van RAVON. Ook het zo gezellige pauze houden met de hele groep kon dit jaar niet. Daarom kreeg ieder team een goed gevulde cateringtas mee met koffie, thee, fris, lekkers, EHBO trommel, handengel enz. om zelf pauze te kunnen houden.

Het weer was heel gunstig en de sfeer was super, het waren erg leuke dagen! Iedereen werkte met veel enthousiasme en zo hadden we alle broeihopen weer helemaal gereed voor de ringslangen. Kleine tegenslag vooraf was er ook. Wij zijn dankbaar dat we van de Gemeente Houten blad krijgen en ieder jaar brengen zij het naar de broeihopen. Dit jaar was er een andere aannemer die behulpzaam wilde zijn en het blad vast op de oude broeihoop had gegooid i.p.v. ernaast.

We hebben zoveel mogelijk eerst de broeihoop ernaast aangelegd en daarna de lege eischalen uit de oude broeihoop gehaald. Hierdoor was het terugvinden van de eitjes wel iets moeilijker en het kan zijn dat we er een aantal gemist hadden. De mest krijgen we van landgoedwinkel Nieuw Slagmaat te Bunnik die zij zelf komen brengen. Ook onze kruiwagens en rieken die bij hun op zolder liggen worden door hun gebracht. Wij zijn dankbaar en vinden het heel fijn om samen te kunnen werken met andere organisaties.

De eieropbrengst dit jaar was veel minder dan vorig jaar. Dit heeft een aantal oorzaken waaronder de warmte en droogte vorig jaar, het blad dat erbovenop lag, maar helaas ook de drukte in Nieuw Wulven. Sinds de coronatijd is het aantal wandelaars in Nieuw Wulven explosief gestegen. En alhoewel er bij de meest zichtbare broeihopen bordjes van Staatsbosbeheer staan: “Ringslangen broeihoop, niet betreden” zijn er toch veel mensen die stiekem de ringslangenrust verstoren. Dat dit werkelijk van invloed is kunnen we zien aan de eieropbrengsten waarbij de meest afgelegen broeihopen nu de hoogste opbrengsten hadden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 18 =