Maart en april: padden en kikkers overzetten

      Reacties uitgeschakeld voor Maart en april: padden en kikkers overzetten

Elk jaar op vochtige zachte avonden in maart en april is er kans op paddentrek. Vaak gaat het om enkele padden, kikkers en salamanders. Maar op sommige avonden trekken ze bijna allemaal.

In het verleden plaatsten we daarom een paddenscherm aan de Binnenweg. Dat doen we tegenwoordig niet meer. Met een groep vrijwilligers lopen we langs het Imkerspad. Wanneer we padden en kikkers op het fietspad zien, halen we ze weg en zetten die in het gras aan de waterkant. Daardoor voorkomen we dat de padden en kikkers de oversteek met hun leven moeten bekopen.

De paddentrek is redelijk voorspelbaar. Twee leden van de paddenwerkgroep lopen elke avond door het Imkerspad en controleren de situatie. Wanneer de paddentrek op gang lijkt te komen, wordt er snel opgeschakeld naar meer vrijwilligers. Gewapend met een emmer en een zaklantaarn wordt dan intensief gecontroleerd. Ieder vaak op een deel van de route.

Wil je ook betrokken worden bij het redden van padden en kikkers van het Imkerspad, neem dan contact op met Henny Honkoop honkooph48@gmail.com of info@milieuwerkgroephouten.nl. Zij verzamelt de namen van de vrijwilligers en informeert iedereen wanneer er sprake is van paddentrek. Lukt het je niet om bij de reddingsacties in het Imkerspark aanwezig te zijn, kijk dan in jouw straat ’s avonds na het donker worden of er padden op de openbare weg zitten. Zie je ze, zet ze dan over naar het water vlakbij.