Koele maar succesvolle nationale nachtvlindernacht in Nieuwegein

      Reacties uitgeschakeld voor Koele maar succesvolle nationale nachtvlindernacht in Nieuwegein

De Nationale Nachtvlindernacht in Nieuwegein op 22 juni 2018 was koel maar succesvol! De nachtvlinderwerkgroep van de Milieuwerkgroep Houten i.s.m. de IVN Nieuwegein – IJsselstein had in het MEC en het Natuurkwartier de avond voorbereid. Vooraf was er een dia presentatie over de verschillende nachtvlindersoorten.

Buiten waren twee lakens met speciale lampen opgesteld, een vlinderlokdoos en in het park was een route uitgezet met vlinderlokstoop. Er kwamen ongeveer 30 bezoekers die na de diapresentatie enthousiast met camera, zaklantaarns en potjes nachtvlinders gingen zoeken. Er was een tafel met boeken waar men kon opzoeken welke nachtvlinder er gevonden was.

Ondanks het koele weer zagen we toch veel mooie nachtvlinders. Waargenomen nachtvlinders zijn ongeveer 35 macro’s (vnl. uilen en spanners) en 13 micro’s. Zeldzame macro : bruine sikkeluil. Zeldzame micro: waasjesstippelmot.

De voorheen vrij zeldzame maar inmiddels algemene Oranje O-vlinder en Zwart weeskind waren ook mooi om te zien. Natuurlijk zijn er ook algemeen voorkomende nachtvlinders die erg leuk zijn om tegen te komen omdat ze zo mooi zijn. Ik denk dan aan b.v. de prachtige vuursteenvlinder, de peper-en-zout vlinder en het roesje. De ondeugende maar mooie buxusmot was ook aanwezig in de witte en bruine variant.

Alle soorten zijn gefotografeerd, op naam gebracht, en doorgegeven aan www.waarneming.nl. De Vlinderstichting gebruikt die gegevens om uit te zoeken hoe het met de nachtvlinders in Nederland gaat. De volgende Nationale Nachtvlindernacht vindt plaats in het weekend van 31 augustus 2019. Lees meer over de Nachtvlindernacht op www.nachtvlindernacht.nl , hier kunt u tegen die tijd ook lezen waar de nachtvlindernachten gehouden worden.