Nachtvlindernacht, 30 augustus 2019

      Reacties uitgeschakeld voor Nachtvlindernacht, 30 augustus 2019

Op een tijd dat anderen bezig zijn om rustig naar bed te gaan, vind je ongeveer vijftig mensen in de NME in Houten. Ondanks de warme lucht binnen, luistert men naar Ariena Brinkman’s lezing over allerlei soorten nachtvlinders die in Nederland te vinden zijn.

Na de lezing gaat men met zaklamp en fototoestel met spanning en nieuwsgierigheid naar buiten. Wat gaan we dit jaar vinden? Het is leuk om in het donker te lopen. Op sommige bomen langs het pad zitten papieren vlinders naast plakkerig spul (smeer). Als je geluk hebt zie je daar een nachtvlinder. Je moet wel goede ogen hebben om ze te zien, want ze zijn vaak uitstekend gecamoufleerd.

Vlinders die naar het licht vliegen zijn gemakkelijker te bewonderen. De hele avond kan men kijken naar de twee doeken en de vlinders die door het licht worden aangetrokken (ook te zien zijn verschillende muggen, kevers, en een toevallige spin).

De nachtvlinders zijn niet zo kleurrijk als dagvlinders, maar dit wordt meer dan goed gemaakt door de prachtige patronen en ingewikkelde tekeningen op hun vleugels. Het weer blijft droog maar tijdens de nacht begint men de vochtigheid te voelen.

Rond 00.30 uur moeten de tafels naar binnen, worden spullen opgeruimd en goede nacht gezegd. Het was een succesvolle Nachtvlindernacht. Op de waarneming.nl website zijn 54 gedetermineerd vlinders geregistreerd.

Foto’s van deze avond