Resultaten paddenwerkgroep 2021

Vrijwilligers van de paddenwerkgroep Houten hebben dit voorjaar 2795 amfibieën geholpen. Het gaat om kikkers, padden en salamanders. Vorig jaar waren het er nog 1813. Nieuwe vrijwilligers voor volgend jaar worden nog gezocht, aanmelden kan vanaf nu.

Door de dieren tijdig van de weg of uit een gemeentelijke rioolput te halen, redden vrijwilligers van de paddenwerkgroep de dieren van de dood. Vooral tijdens de paddentrek in maart en april wordt er uitgebreid wacht gelopen. Dit is het moment dat de dieren massaal vanuit hun winterverblijf komen en via de fietspaden en andere wegen naar het dichtstbijzijnde water gaan om te paren. Tijdens deze tocht worden ze slachtoffer van het verkeer en verdwijnen er talloze padden in rioolputten.

De paddentrek in Houten kwam dit jaar op 23 maart op gang en was een week later grotendeels alweer achter de rug. De trek is afhankelijk van hogere temperaturen en vochtig weer. In totaal werden door 28 Houtense families 933 kikkers, 1629 padden en 118 salamanders geholpen. Ondanks dat op voorhand een aantal putten met toestemming van de gemeente was dichtgemaakt, werden 1427 amfibieën uit putten gered, die anders een honger-, verdrinkings- of uitdrogingsdood waren gestorven. Voor 115 amfibieën kwam hulp helaas te laat.

De padden trekken ook weer terug maar dit gaat minder massaal, waardoor er nauwelijks verkeersslachtoffers zijn. Wel verdwijnen ze in rioolputten, waar ze nog steeds uit worden verwijderd. Met de gemeente zijn we continu in gesprek over verbetering van de putten.

Het puttenwerk is nu vnl. in de wijken in Houten Noord-West verricht (Borchen, Gaardes, Hoeves). Voor de overige wijken worden nog dringend vrijwilligers gezocht. Wie een uurtje (of twee)  in de week over heeft en zich dit (kleine) leed aantrekt, is van harte welkom om te komen helpen. Ook als je wilt helpen met de paddentrek volgend voorjaar kun je je opgeven bij de coördinator van de paddenwerkgroep: Tanja Franscoise:  t.franscoise@gmail.com.

#BestandDownloads
1 Paddenverslag 2021178

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 5 =