Succesvolle excursie naar de ringslangen

      Reacties uitgeschakeld voor Succesvolle excursie naar de ringslangen

ringslang2016

Ruim dertig geïnteresseerden namen afgelopen zondag deel aan de jaarlijkse ringslangexcursie die de Milieu Werkgroep Houten organiseerde.

De fietstocht ging naar het bos Nieuw Wulven, waar door ringslangdeskundigen een aantal broeihopen wordt onderhouden. Een broeihoop is een plek waar de eieren van slangen uitkomen en jonge ringslangen opgroeien. Deze broeihopen mogen niet worden verstoord, daar de ringslang een beschermde slang is.

De geïnteresseerden kregen van twee gidsen uitleg. Het is daarbij altijd een verrassing of er daadwerkelijk slangen worden gezien. Zondag konden 2 kleine ringslangen en 1 grotere worden bekeken en worden vastgehouden. De gidsen hadden voorbeelden mee van een ringslangvervelling, lege ringslangeieren en een ringslangembryo op sterk water.

Ongevaarlijk dier

De ringslag is een ongevaarlijk schuw dier dat algemeen voorkomt in Nederland. Het dier is niet giftig en voedt zich vooral met amfibieën zoals kikkers, en kleine zoogdieren. De slang verstopt zich doorgaans voor mensen, behalve als ze lekker ligt te zonnen op het warme asfalt. De ringslang is herkenbaar aan twee halve maanvormige vlekken in zijn hals en heeft een lengte van 100 tot 130 centimeter.

Ook andere natuur

Tijdens de wandeling stonden de gidsen ook stil bij de andere bijzonderheden dat het bos op dat moment toonde. Zo konden de aanwezigen een groene kikker, een groene sabelsprinkhaan en ree-sporen van dichtbij bekijken.

De aanwezige kinderen mochten ook een brandnetel ‘aaien’ zonder geprikt te worden. Volgend jaar in juli wordt er opnieuw een excursie naar de ringslangen georganiseerd.