Wethouder Hilde de Groot neemt tuinbon MWH in ontvangst


Wethouder Hilde de Groot (Duurzaamheid) heeft van Frank Magdelyns (bestuurslid Milieu Werkgroep Houten) een tuinbon ontvangen om de tuin groener te maken. Daarmee is het aantal uit te delen tuinbonnen precies halverwege.

De Milieu Werkgroep Houten deelt deze maand gratis tuinbonnen uit aan inwoners die hun tuin groener maken. Door stenen te verwijderen kan regenwater tijdens hevige regenbuien een uitweg vinden in de tuin. Met de bon ter waarde van 10 euro kan dan een plant worden teruggekocht die goed is voor insecten, zoals bijen en vlinders. De tuinbon wordt aangevuld met informatie over bijen, vlinders, vogels en een zakje zaad voor bloemen die vlinders aantrekken.

Wethouder De Groot: “De actie van de Milieu Werkgroep Houten juich ik van harte toe. Het stimuleert inwoners om hun tuin te vergroenen en dat sluit mooi aan bij onze eigen inspanningen voor beter waterbeheer en meer ruimte voor insecten. En dat is hard nodig, want in de afgelopen dertig jaar is het aantal insecten door toedoen van de mens met 75 procent gedaald.” Frank Magdelyns vult aan dat hij lovende reacties heeft ontvangen van bewoners die net hun tuin groener willen maken. “De ene inwoner moet de tuin nog volledig inrichten omdat die in de nieuwbouw van Castellum is komen te wonen, de ander is geleidelijk het terras aan het opbreken in het Oude Dorp. Ik hoop dat mensen straks genieten van de vlinders in hun nieuwe tuin.”

De Milieu Werkgroep Houten heeft nog 25 tuinbonnen beschikbaar die via deze website verkrijgbaar zijn. Lees hier meer over de actie en wat je moet doen om ervoor in aanmerking te komen.

5 gedachten over “Wethouder Hilde de Groot neemt tuinbon MWH in ontvangst

 1. W Britstra

  Geachte Meneer Magdelyns.

  U wilt een groen Houten, maar heel Houten is nu geel.
  Waarom worden alle mooie veldjes gemaaid ?
  Bij de Lange Schaft lag een mooi veldje met klaproosjes ,kamille en wilde margrieten en ook bij de Praxis
  stonden veel bloemen.
  De insecten en vlinders hebben nu ook niets meer,
  Waarom Waarom moet er zoveel gemaaid worden?????

 2. MWH Auteur bericht

  De MWH vraagt met deze actie aandacht voor het insectenleven. Door diverse omstandigheden is het aantal insecten aan het verdwijnen. Wij hopen dat particulieren hun tuin groener maken en insecten een kans geven. We hebben dit gekoppeld aan de actie Steenbreek.

  Dat Houten nu geel is, komt door de droogte. De droogteperiode die nu plaatsvindt komt uit op een 2e of 3e plaats sinds 1901 (VWK-definitie). Alleen de eerdere droogten kwamen voor in de lente. Wij maken nu dus de ergste droogte midden in de zomer mee sinds 1901.

  Waarom er in openbaar terrein gemaaid wordt, moet u aan de gemeente vragen. Heeft u dat al gedaan? Uiteraard vinden wij van de Milieu Werkgroep Houten het ook jammer als er bloemen worden weggemaaid.

 3. Antoon Philipoom

  Ook ik vraag mij af wat het beleid van de Gemeente Houten hierin is. Ook in Schalkwijk werd tot in de sloot gemaaid, nog voor de droogte. De weinige bloemen die op de Achterdijk stonden, weg dus. Het wordt hoog tijd dat de Gemeente Houten naast een fietsgemeente te zijn ook een bloemengemeente wordt, zodat er een bloem vriendelijk maaibeleid komt. De weilanden zijn nu voor de bijen en veel insecten een asfaltweg waar niets te beleven valt. Er is nog een lange weg te gaan, een weg van hoe herstellen we enigszins de rijkdom aan bloemen, insecten en vogels. Een herinnering die ik nog hebt vanuit mijn jeugd, maar hoe zal de herinnering van mijn kleikinderen zijn?

 4. MWH Auteur bericht

  Antoon, dinsdagochtend hebben we overleg met ambtenaren van de ‘maaiafdeling’ over iets anders en we nemen de vraag even mee.

 5. MWH Auteur bericht

  Vandaag hebben we gesproken met twee ambtenaren over een ander probleem, waar we als milieu werkgroep mee bezig zijn. Daarbij hebben we ook jullie vragen besproken.

  Allereerst is het goed om vragen over werkzaamheden van de gemeente te stellen aan de gemeente. Het blijkt verder dat de gemeente bij maaibeleid ook te maken heeft met afwegingen zoals economische redenen. De Koppeling is dermate belangrijk dat hier economische redenen soms voorrang hebben op duurzaamheid.

  Daarnaast spelen er zaken als dat er soms duidelijk wordt afgesproken iets niet te maaien, en dat dit wordt bevestigd, maar dat de man op de maaimachine toch maait.

  De ambtenaren vertelden aan ons dat het huidige college onder aanvoering van GroenLinks en de CU hoge ambities hebben op het gebied van duurzaamheid en dat eind augustus het college met beleid en plannen naar buiten komt. Wij als MWH zijn hier ook benieuwd naar.

Gesloten voor reacties.