Vrijwilligers redden 2000 padden en kikkers

      Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligers redden 2000 padden en kikkers
Gered uit een gemeentelijke rioolput

32 vrijwilligers hebben eind maart/begin april 2000 padden en kikkers van de Houtense fietspaden verwijderd. Dat zijn er 200 meer dan vorig jaar. Daardoor werd voorkomen dat de dieren werden doodgereden.

Het toegenomen aantal geredde padden komt doordat meer vrijwilligers bij de acties waren betrokken. Ook werd in een groter gebied dan in voorgaande jaren gezocht. Werden er in voorgaande jaren vooral padden in het Imkerspark en Kooikerspad van de fietspaden gehaald, dit jaar is er ook vaker gezocht in de omliggende wijken, de Houtensewetering en de wijk Het Water. Diverse beesten zijn aan de hongersdood ontsnapt, doordat ze tijdig uit de gemeentelijke rioolputten werden geschept.

In totaal gaat het om 1470 padden, 514 kikkers en 12 salamanders. Dat het aantal kikkers minder is, komt doordat deze dieren zich sneller verplaatsen. De aangetroffen dode dieren op de fietspaden waren dan ook voornamelijk padden. In werkelijkheid is het aantal geredde dieren hoger, omdat diverse inwoners van Houten spontaan meehielpen.

Padden en kikkers trekken elk voorjaar vanaf hun winterverblijfplaats naar het water om daar te paren. Omdat padden traag zijn en genieten van het relatief warme asfalt, blijven ze langer zitten. Door de padden richting het water te verplaatsen, wordt voorkomen dat ze worden aangereden.

Het weer

Dit jaar is ook nauwlettend gekeken naar de invloed van het weer op de paddentrek. De meeste beesten kwamen uit hun verblijfplaats bij een temperatuur van 9 graden, vochtig weer en afwezigheid van wind. De piekdagen waren 20 maart, 29 maart en 2 april.

Met de gemeente Houten wordt overleg gevoerd om putten aan te passen die veel padden en kikkers opslokken. Inwoners kunnen overigens ook in hun eigen omgeving helpen door in de putten in de straat of brandgang te kijken of er beestjes ingevallen zijn.

Over de paddenbescherming

De paddenbescherming Houten is onderdeel van de Milieu Werkgroep Houten. Sinds 2013 wordt er gezocht naar padden langs het Imkerspad. Langzamerhand is dit uitgebreid naar andere delen van Houten. Via een Whatapp-groep wordt onderling contact gehouden en daardoor snel geschakeld bij plotselinge paddenactiviteit.

#BestandDownloads
1 Paddenverslag 2019380