Vrijwilligers redden bijna 1800 padden en kikkers

      Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligers redden bijna 1800 padden en kikkers

De afgelopen maanden zijn door de paddenwerkgroep van de Milieu Werkgroep Houten 1796 padden, kikkers en salamanders van de dood in Houten gered. Dat is beduidend meer dan in eerdere jaren.

Reden is een verdubbeling van het aantal vrijwilligers dat eind maart en begin april actief was. Maar liefst 15 vrijwilligers controleerden na zonsondergang de drukste fietspaden. Wanneer een pad, kikker of salamander op het fietspad werd gezien, is deze opgepakt en naar de waterkant gebracht. Vooral tijdens de zogenaamde trekdagen (zacht en regenachtig weer) was het druk. Rond 3 en 4 april trokken vooral de kikkers, tussen 7 en 10 april volgden de padden.

Dankzij de nieuwe vrijwilligers kon intensiever en in een groter gebied worden gecontroleerd. Hierdoor werden drie keer meer amfibieën van een mogelijke dood gered, ten opzichte van vorig jaar.

De activiteiten van de ‘overzetters’ trekken ook steeds meer aandacht van passanten van alle leeftijden, die vaak vragen stellen en positief reageren. Daardoor hebben deze vrijwilligers ook een educatieve functie die bijdraagt tot de bekendheid bij jong en oud met het fenomeen van de jaarlijkse trek en het leven van de amfibieën.

Footgolf parcours

Sinds afgelopen zomer is het Imkerspark een openbare footgolf parcours rijker, dat wordt geëxploiteerd door Sportpunt Houten. Uit de holes haalden we 21 dieren, die door het gladde steile metaal geen kant uit konden. Met name een hole dichtbij het water was favoriet. Tijdens het warme weer in april is ook een dode kikker uitgedroogd in de metalen put aangetroffen. Wij betreuren het dat deze holes in de winterperiode niet zijn afgesloten. Het parcours wordt in de winter niet gebruikt en de holes liggen vol met bladeren, water en modder. Wij hebben de gemeente Houten en Sportpunt Houten hierop geattendeerd.

# Bestand Downloads
1 2018 Padden en kikkers in footgolfparcours 208