Gemeente Houten doet mee aan Operatie Steenbreek

De gemeente heeft zich aangesloten bij de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Het doel van deze campagne is: méér groen en  minder stenen in de tuin.  Helpt u als vrijwilliger mee?

Operatie Steenbeek wil bewoners bewust maken van de nadelige gevolgen van de verstening. Door de klimaatverandering zijn er steeds meer hoosbuien. In een versteende tuin spoelt dat water grotendeels het riool in. De huidige riolering is daar niet op berekend.

Aanpassing van de riolering kost miljoenen euro’s. Groene tuinen kunnen helpen deze maatschappelijke kosten fors te verlichten.  Bovendien is een versteende tuin niet aantrekkelijk voor vogels, vlinders, kikkers, egels, bijen en andere dieren. Groene tuinen leveren juist een bijdrage aan de natuur.

Uitdaging
Voorzitter Wout Veldstra van Operatie Steenbreek: ‘Nederland telt  84.000 voetbalvelden aan tuinoppervlak. Daarvan ligt 44 procent  grotendeels vol met tegels of grind liggen. Een  enorme uitdaging dus.’

Veel mensen vinden een  bloeiende tuin  mooier dan een verharde tuin, maar denken dat zo’n tuin veel tijd kost.  Veldstra: ‘Met Operatie Steenbreek laten we zien dat er diverse mogelijkheden zijn voor groene tuinen die weinig onderhoud vergen.’

Meer informatie over de vergroening van uw tuin  is te vinden via www.operatiesteenbreek.nl

Vrijwilligers

De gemeente Houten wil graag met een groep van enthousiaste vrijwilligers aan de slag om inwoners te stimuleren hun tuin meer groen en waterrijk in te richten. Wilt u meedoen met Operatie Steenbreek Houten? Neem dan contact op met Koen Helling (beleidsmedewerker Natuur en Landschap) via koen.helling@houten.nl of  (030) 63 92 611.

2 gedachten over “Gemeente Houten doet mee aan Operatie Steenbreek

 1. Marjolein van Dijk

  Wij hebben in mei een deel van de stenen verwijderd uit onze achtertuin.
  aan 1 zijde borders gemaakt met planten
  aan de andere zijde 2 plekkenn met grid gemaak zodat water aan beide kanten kan weglopen
  Bij hevige hoosbuien loopt nu ook het water gewoon weg in de tuin
  en in onze rozenstruik hebben we de afgelopen periode veel bijen op bezoek gehad.

  met vriendelijke groet

Gesloten voor reacties.