Honderden vissen dood in Castellum

      Reacties uitgeschakeld voor Honderden vissen dood in Castellum

Een aannemer in de nieuwbouwwijk Castellum heeft maandagavond 7 oktober honderden vissen gedood door een waterpartij droog te pompen. Dit was nodig om de waterpartij te verbreden. Het droogpompen had tot gevolg dat er veel spartelende visjes en enkele grote vissen tevoorschijn kwamen.

Rond 19.00 uur waren er zo’n 30 dode vissen te zien en doken eenden en meeuwen achter elkaar kleine visjes op uit de modder. Bewoners van de aangrenzende woningen aan de Porta Basilica keken met afschuw naar de beelden van verschillende dieren in doodstrijd.

Bij het maken van de foto- en filmbeelden werd uw verslaggever ook boos aangesproken over de situatie.

Wethouder geschrokken
Raadslid David Jimmink van GroenLinks meldde op Facebook nog die avond de wethouder om opheldering te vragen. Later meldde hij dat de wethouder geschrokken reageerde en er vanuit het gemeentehuis driftig werd gebeld.

Volgens berichtgeving in de media meldt de Gemeente Houten dat het maar om enkele vissen ging en dat alles volgens de procedure is verlopen. Het Hoogheemraadschap is volgens de politie momenteel wel het vergunningenpakket aan het doorlopen.

Standpunt
De Milieu Werkgroep Houten vindt het kwalijk dat de procedure kennelijk zo is dat werknemers een pomp aan zetten en vervolgens weglopen. Minimaal had iemand achter moeten blijven om de lijdende vissen te redden.

We hebben de Dijkgraaf aangeschreven om te voorkomen dat er opnieuw honderden vissen sterven volgens de juiste procedure.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat een aannemer in Houten met het leegpompen van een gracht tientallen vissen de dood in jaagt. Enkele jaren geleden gebeurde dit op Het Rond. Toen konden omstanders de vissen redden, hetgeen makkelijker was omdat dit openbaar terrein was en een betonnen bodem had.