Nieuwjaarswandeling Nieuw Wulven

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarswandeling Nieuw Wulven

Bijna 40 mensen deden op de middag van 1 januari mee aan de traditionele nieuwjaarswandeling, georganiseerd door de Milieu Werkgroep Houten. Ze kregen van Ben Hermans te horen wat de ontwikkelingen zijn in bos Nieuw Wulven.

Vooral de plannen voor een inprikker vanuit de Rondweg ten behoeve van een horeca-gelegenheid zijn nu actueel. Dit plan dat door de gemeente moet worden uitgevoerd, ontmoet veel weerstand. Niet de horeca in Nieuw Wulven is het probleem, maar de daarvoor nodige parkeer­plaatsen.

In het programma van eisen staat dat maximaal 5 ha voor bebouwd oppervlak beschikbaar zal zijn. Daar kunnen wel heel veel auto’s op staan! Het rustige karakter van het bosgebied zou er door verdwijnen.

Tot en met 2018 is er nog subsidiegeld van de provincie voor het beheer van Nieuw Wulven. Daarna moet het beheer uit andere potjes worden betaald, zoals uit de erfpacht van een horeca-ondernemer. Menigeen vindt het opmerkelijk dat de gemeente een dure maatregel als een inprikker zou betalen voor een enkele horecagelegenheid: ‘dat is toch ook een vorm van subsidie?’

Twee alternatieven
Ondanks de mist is tijdens de wandeling de plek van de inprikker bekeken. Er zijn twee alternatieven: ofwel in de notenakker of in het entreebos. Er is een procedure gestart. Ondernemers kunnen voor 1 februari een plan indienen. Daarna volgt een selectie voor de tweede ronde. In het voorjaar wordt verder met ca 5 ondernemers onderhandeld.

Concluderend gaat Nieuw Wulven een spannende tijd tegemoet. Volgens Ben Hermans staat er niet alleen druk op beschikbare gelden voor het beheer van het bosgebied, maar is er ook spanning tussen de toename van recreatiedruk en de huidige natuurwaarden. Ten slotte signaleert hij een tegenstrijdigheid tussen de doelstelling om wegen, vooral aan de noordkant, autoluw te maken en tegelijk de bereikbaarheid van Nieuw Wulven voor het autoverkeer te vergroten. Dat is sowieso opmerkelijk aan dit plan om een afslag speciaal voor autoverkeer te realiseren. Want Houten is toch een fietsstad?

Roel Melchers, voorzitter van de Milieu Werkgroep Houten, is niet per se tegen de inprikker en de horecagelegenheid, maar vraagt zich wel af onder welke voorwaarden de natuur kan worden gespaard. Hij roept mensen op mee te denken over inrichting en beheer van het bosgebied. De MWH wil daarbij ook de biezenvelden van de gemeente betrekken. Dat ontwikkelt zich nu tot een rustgebied met veel waardevolle natuur. Onder meer de zomertaling heeft er jongen grootgebracht.

Foto: tijdens de wandeling werden ook zwerfvuil en vuurwerkresten opgeruimd.

vuurwerkresten