Staatsbosbeheer opnieuw onzorgvuldig bij beschermde ringslang

      Reacties uitgeschakeld voor Staatsbosbeheer opnieuw onzorgvuldig bij beschermde ringslang

Staatsbosbeheer gaat tijdens werkzaamheden in het bos Nieuw Wulven onzorgvuldig om met de broeihopen van de beschermde ringslang.

Woensdag 26 september 2018 constateerde een vrijwilliger van de Milieu Werkgroep Houten dat een aannemer bomen op een van de broeihopen had neergelegd. Op de broeihopen zitten ringslangen die hier in deze tijd van het jaar nog opwarmen en erin schuilen voor vijanden.

De aannemer die bij de Zijlgraaf aan het werk is voor Staatsbosbeheer meende dat de broeihoop een berg afval was en dat de bomen erop gelegd konden worden. De hopen die we bij excursies laten zien zijn voorzien van bordjes dat de beschermde ringslang erin zit, Staatsbosbeheer is ervan op de hoogte dat er meerdere broeihopen in Nieuw Wulven aanwezig zijn.

Enkele jaren geleden zijn aannemers met de wagen over een broeihoop gereden en hebben wij hier Staatsbosbeheer ook op aangesproken.

Staatsbosbeheer is door ons geïnformeerd over dit gebeuren. Als MWH vinden we het een slechte zaak dat Staatsbosbeheer haar aannemers niet goed informeert. Daarnaast is er sprake van een overtreding van de nieuwe natuurwet.

Inmiddels hebben de aannemers op verzoek van de Ringslangenwerkgroep de bomen van de broeihoop verwijderd. Hoe het met deze broeihoop afloopt weten we pas komend voorjaar, de ringslangen zijn vermoedelijk gevlucht.

Maaien kan ook beter

Een ander punt is dat we vinden dat er bij een andere broeihoop tot aan de broeihoop is gemaaid. Dit had ons inziens best tot op ruimere afstand van de broeihoop gemogen. Voor de ringslang is de aanwezigheid van een rand van wat hogere begroeiing rond de broeihoop nodig om zich veilig te kunnen voelen op de broeihoop.

Update maandag 1 oktober: Er is contact geweest met Staatsbosbeheer. Er is beloofd dat deze situatie niet meer zal voorkomen.