Laat zwanen zoveel mogelijk met rust

Het zijn prachtige dieren. Wie een wandeling maakt in Houten komt ze altijd wel een keer tegen. Statische zwanen, traag zwemmend door een sloot of waterpartij. Leuk om een foto te maken, mooi om even stil te staan. En het wordt nog mooier als er een rits jonge zwanen volgen.

Yvonne Witteveen is sinds maart 2012 de zwanenbeheerder van Houten. Ontstaan op verzoek van de gemeente Houten worden de zwanen in kaart gebracht en de nesten en jongen geobserveerd. 15 vragen aan Yvonne.

1) Hoeveel zwanen zijn er eigenlijk in Houten?
Momenteel zijn er 16 koppeltjes in Houten en soms een verdwaalde en soms ineens een nieuw koppeltje, dus zeker 34 volwassen knobbelzwanen.

2) Groeit de populatie zwanen of nemen ze in aantal af?
Toen ik begon hadden we de indruk dat het misschien om 5 of 6 koppeltje zou gaan maar al snel kwam ik erachter dat dit niet zo was. Het blijft bijna gelijk en dat komt omdat er zo af en toe een zwaan dood gaat en dan blijft er een achter. Soms vinden ze dan gelijk een nieuwe partner en soms duurt dat jaren. Maar ik blijft wel altijd bij ze op visite gaan. Om te kijken of het nog goed gaat.

3) Hoeveel nesten zijn er?
Dit jaar waren er 12 nesten, waarvan één zonder eieren en een nest waar de eieren niet uit kwamen.

4) Zijn er ook zwanen in het buitengebied?
Er zitten zeker zwanen in het buitengebied en dicht rond Houten heb ik ze wel redelijk in beeld. Alleen de zwanen in onder meer ’t Goy , Schalkwijk en Tull en ’t Waal is moeilijk in kaart te brengen, maar hopelijk gaat dat komend jaar beter lukken.

5) Waar vinden zwanen in Houten hun voedsel?
Het voedsel van zwanen bestaat uit waterplanten/wortels en gras. Beide zijn goed vertegenwoordigd in Houten.

6) Zwanen vormen koppeltjes. Je ziet ze vaak met z’n tweeën. Overleeft een solitaire zwaan het wel in de natuur?
Er zijn gevallen bekend dat solitaire zwanen sterven van eenzaamheid, maar ik heb hier in Houten al vier keer gezien dat als een van de partners overlijdt, er heel snel of naar verloop van tijd een nieuwe partner is.

7) Soms lopen zwanen door de wijken en met name rond kasteel Schonauwen. Wat moet je doen of niet doen als je een koppel tegenkomt?
Laat ze zoveel mogelijk met rust en geef ze de ruimte, maar ga vooral niet voeren. Op het moment dat mensen ze in de woonwijk gaan voeren, komen ze vaker terug en dat is niet wenselijk. Vooral omdat ze dan soms wegen en/of fietspaden blokkeren en niet te vergeten dat niet iedereen hiervan gediend is. Nog veel belangrijker is dat brood niet goed voor ze is. Zo af en toe één sneetje is niet zo erg, maar bedenk dat als de helft van een woonwijk dat zo doet, dat ze geen natuurlijk voedsel meer eten. Dat is vooral een probleem voor de jongen zwanen, want die zullen op een gegeven moment moeten vertrekken, maar dan maken ze geen kans omdat ze dan ondervoed raken en dus snel sterven.

8) Zijn er gevaren voor kleine kinderen die buiten spelen als er een zwanenkoppel in de buurt is?
Dat hoeft geen probleem te zijn als de kinderen de dieren met rust laten en vooral niet te dicht in de buurt komen van de jongen.

9) Hoe zit het met honden en zwanen? In sommige parken mogen honden los en kunnen er ook zwanen lopen.
Ik adviseer dat mensen hun honden in de gaten houden en uit de buurt van de zwanen. Ook al zal de hond niet iets kwaad in de zin hebben, een zwaan weet dat niet en beschermt altijd zichzelf en zijn/haar gezin. En als je denkt dat de zwaan altijd verliest, heb je het fout. Helaas weet ik ook van een hond die het niet won en voor de rest van zijn leven schade opliep.

10) Wat zijn de vijanden van zwanen?
Vijanden van de volwassen zwanen zijn de vos, honden en obstakels denk hier bij aan hoge gebouwen, bruggen, elektriciteitskabels, treinen, auto’s en de mens. Voor jonge zwanen die net uit het ei zijn kunnen gevaar lopen van andere vogels, denk aan eksters, kraaien, kauwen enz. En als ze gaan zwemen zijn het snoeken, reigers en zo.

11) Wat is het voordeel van monitoring door Zwanenbeheer Houten?
Op het moment dat ik in het voorseizoen ga kijken en zie dat er een nest ontstaat op een locatie die niet wenselijk of onveilig is voor mensen en dier, proberen we eerst een natuurlijke oplossing te bedenken. Is die er niet dan kan de gemeente snel een ontheffing aanvragen en dan hopen dat deze wordt toegekend. Op het moment dat we een ontheffing willen aanvragen en er liggen al eieren in het nest wordt dat erg moeilijk, dus snel alles in kaart brengen levert vele voordelen op. Verder leren we zo meer en meer over zwanen en hun gedragingen en leefgebieden en soms kun je daar op handelen bij het aanleggen van wegen of andere dingen.

12) Wat kunnen mensen doen om jou en de zwanen te helpen?
Men kan mij helpen door als men ergens in Houten en of buitengebieden een nest ziet, dat door te geven zodat ik het kan volgen. En als mensen dingen zien die niet helemaal oké lijken wat betreft de gezondheid van de zwanen, vraag ik ze dit ook te melden. Vooral niet te veel voeren en als men voert graag aan de waterkant en niet bij deur, raam of tuin, want daardoor kunnen andere mensen last krijgen. Vaak moeten ze dan ook een weg of fietspad oversteken en dat is voor zowel mens als zwaan niet veilig.

13) Verzorg jij ook gewonde zwanen?
Nee, ik verzorg niet de zwanen. Wel als ik zie dat er een touw of iets anders vastzit en ik kan het weghalen zal ik dat zeker doen. En stel we hebben een hele strenge winter, dan zal ik zeker op bepaalde plaatsen vaker gaan kijken en eventueel bijvoeren. Maar gewonde zwanen worden gewoon naar de vogelopvang gebracht, want die hebben alles wat daar voor nodig is.

14) Wie moeten mensen bellen bij een gewonde zwaan? De Dierenambulance of Zwanenbeheer Houten? 
Bij een gewonde zwaan altijd de dierenambulance bellen. Zij hebben de spullen en als zij mij nodig hebben, bellen zij me. Mochten zij mij niet nodig hebben, dan melden zij wel bij mij waar ze de zwaan hebben opgehaald en waar hij/zij naar toe is en of deze nog leeft. Aan de hand van die gegevens ga ik kijken bij de partner en evt. jongen om te kijken of alles nog goed gaat.

15) Wat zou je de inwoners van Houten willen meegeven over zwanen?
Zwanen zijn mooie dieren, maar hebben net als alle andere dieren niet echt veel hersenen (niet echt slim). Zij reageren uit intuïtie. Blijf op veilige afstand en geniet vooral van deze dieren. Kijk eens wat langer naar ze en zie/hoor hoe ze communiceren met elkaar. Is echt romantisch en vertederend.

Wie meer wil weten over de Houtense zwanen en Zwanenbeheer Houten kan een kijkje nemen op de website http://www.zwanenbeheerhouten.nl/ of op  facebook: https://www.facebook.com/ZwanenbeheerHouten. Yvonne Witteveen brengt je regelmatig op de hoogte van de laatste zwanennieuwtjes.

1 gedachte over “Laat zwanen zoveel mogelijk met rust

Gesloten voor reacties.