Veel informatie over ringslangen en slootonderzoek

      Reacties uitgeschakeld voor Veel informatie over ringslangen en slootonderzoek

Dinsdagavond heeft de ringslangenwerkgroep en slootonderzoekgroep een lezing gehouden. Coördinator Els Tove vertelde uitgebreid over de ringslangen in het algemeen en de ringslangen in Houten en het werk van de Ringslangenwerkgroep. (o.a. broeihopen omzetten, waarnemingen doen, buikpatronen fotograferen en voorlichting geven). Paul van der Wielen vertelde daarna over het slootleven en het onderzoek op drie plaatsen in de gemeente.

Ringslangen in Nieuw Wulven

De ringslangengroep is ontstaan in 2003. De groep bestaat uit tien vrijwilligers en een flink aantal gastvrijwilligers. Elk jaar worden de acht broeihopen langs vijf routes in Nieuw Wulven omgezet. In onze omgeving zitten de ringslangen in het gebied tussen Wijk bij Duurstede en Breukelen. In Nieuw Wulven zit de Houtense populatie.

Ringslangen zijn niet gevaarlijk. Hij ruikt met de tong, kan niet zo goed kijken omdat hij niet met zijn ogen kan scherpstellen. Hij ademt door zijn neus. Ze zijn doof, op het oorbotje na waarmee ze zware trillende geluiden kunnen voelen. Ook heeft een mannelijke ringslang twee penissen. Veel details over de ringslang passeerden deze avond.

Tijdens de lezing liet Els een foto zien van een skelet van een ringslang welke is gevonden in het bos Nieuw Wulven.

Skelet van een ringslang gevonden in Nieuw Wulven

De ringslang is een beschermd dier en wil met rust gelaten worden. Alleen leden van de Ringslangenwerkgroep hebben een vergunning om de ringslang te mogen hanteren.

Slootonderzoek

In de tweede helft van de avond ging Paul van der Wielen in op de drie slootlocaties waar sinds 2009 onderzoek wordt gedaan. Dat is in Nieuw Wulven (bosgebied), bij de Rietsloot (landbouwgebied bij de Rijsbruggerweg) en in Schalkwijk (bij de tuinen van Jonkheer Ram).

Met een schepnet wordt in de sloot geschept. Daarvoor wordt soms een waadpak aangetrokken waarmee het water in wordt gegaan. De gevangen dieren worden geanalyseerd en op naam gebracht. Dit laatste lukt niet altijd op detailniveau, omdat van sommige diergroepen vaak tientallen soorten in Nederland leven die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

In de sloten van Houten komen wantsen, larven van eendagsvliegen, slijkvliegen, waterjuffers en libellen, watermijten, mossels, slakken, waterkevers, watersalamanders, stekelbaarsjes en veel andere waterbeestjes voor. Hoogtepunt is het waarnemen van de ‘grote modderkruiper’, een vissensoort die zeldzaam is en ook in Nieuw Wulven wordt waargenomen. Maar ook de bloedzuiger, waterschorpioen en kreeft zien de slootonderzoekers.

Rivierkreeft
Sinds 2016 komt de Amerikaanse rivierkreeft voor in Nieuw Wulven. Bij de andere locaties al sinds het begin van de metingen in 2009. Paul vertelde dat de Europese rivierkreeft nu alleen nog op één plek in Nederland (bij Arnhem) voorkomt. Deze kreeftsoort is vooral slachtoffer van de kreeftenpest, die wordt verspreid door de exotische kreeften, die daar zelf weer immuun voor zijn.

Waterkwaliteit
Aan de hand van de gevonden dieren kan worden gezien hoe de waterkwaliteit is. De waterkwaliteit in Nieuw-Wulven, de tuin van Jonkheer Ram en de Rietsloot is hoog. Alhoewel die bij de tuin van Jonkheer Ram iets lijkt afgenomen de laatste paar jaren.