ObsIdentify, handig om insecten te herkennen

      Reacties uitgeschakeld voor ObsIdentify, handig om insecten te herkennen

Marcel Hospels attendeerde ons op de nieuwe app ObsIdentify. Deze app is gloednieuw en behoorlijk innovatief. Het werkt alleen op Android.

ObsIdentify is een applicatie voor het automatisch herkennen van o.a. Nederlandse en Belgische insecten door middel van foto’s genomen in het veld. De app is vrij nieuw en eigenlijk nog in een testfase. Maar de resultaten zijn verbluffend. Momenteel aanwezig voor herkenning: dagvlinders, nachtvlinders, lieveheersbeestjes, libellen en wantsen.

Wanneer we de berichten op internet lezen, zien we dat de lijst wordt uitgebreid en ook planten worden toegevoegd.

In de praktijk
We hebben wat praktijktesten gedaan. Belangrijk is dat een insect goed zichtbaar is, zonder schaduwen en takken erover heen. Een buxusmot op afstand schuin is voor de app geen enkel probleem. Een vage foto van een Paardenbloemspanner (nachtvlinder) wist de app direct te herkennen. Alleen de huiskat (die niet in de soortenlijst zit), werd geïdentificeerd als een Elzenuil.

Waarnemingen kunnen worden doorgezet naar Waarneming.nl. De app zit in de playstore van Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obsidentify.recognition_i