Vrijwilligers helpen zo’n 1800 padden en kikkers

      Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligers helpen zo’n 1800 padden en kikkers

Tientallen vrijwilligers hebben dit voorjaar ruim 1600 padden, kikkers en salamanders van de Houtense fietspaden overgezet. Daarnaast zijn meer dan 200 dieren gered van de dood uit gemeentelijke rioleringsputten.

Padden en kikkers trekken elk voorjaar vanaf hun winterverblijfplaats naar het water om daar te paren. Omdat padden traag zijn en genieten van het relatief warme asfalt, blijven ze langer op het fietspad zitten. Door de padden richting het water te verplaatsen, wordt voorkomen dat ze worden aangereden.

Padden en kikkers wachten gunstige weersomstandigheden af voordat ze in beweging komen. Er waren weinig dagen met de juiste omstandigheden, zodat van de 46 dagen dat vrijwilligers liepen, er 5 topdagen waren.

Op 10 maart was zo’n topdag. Die avond werden er 358 dieren overgezet. De meeste paddenactiviteit vonden we dit voorjaar rondom het Kooikerspad. Helaas troffen we dit seizoen ook 82 dieren dood aan. De meesten langs het water op de Hofmeiersborch/Troubadoursborch en op de Tiendhoeve/Schuilhoeve. Deze locaties houden we volgend jaar meer in de gaten.

Rioolputten

Meer dan 200 amfibieën zijn gered uit rioolputten. Deze dieren waren anders waarschijnlijk de hongerdood gestorven. Opvallend is dat we op het Kooikerseind geen dieren in de rioolputten aantroffen. Een groot aantal putten is met toestemming van de gemeente tijdelijk voorzien van gaas. Als paddenwerkgroep hopen we dat bij het vernieuwen van de openbare weg in de toekomst wordt gekozen voor diervriendelijke rioolputten.

In totaal zijn dit voorjaar door de vrijwilligers 1431 padden, 349 kikkers en 33 salamanders overgezet. De resultaten van dit jaar zijn gedeeld met de gemeente Houten.

Over de paddenbescherming

De paddenbescherming Houten is onderdeel van de Milieu Werkgroep Houten. Sinds 2013 wordt er gezocht naar padden langs het Imkerspad en is dit uitgebreid naar geheel Houten Noord. Voor 2021 hopen we op uitbreiding in Houten-Zuid. Via een Whatapp-groep wordt onderling contact gehouden en daardoor snel geschakeld bij plotselinge paddenactiviteit. De lockdown die op 12 maart startte heeft geen invloed gehad. De vrijwilligers werkten doorgaans alleen of in gezinsverband.

# Bestand Downloads
1 Paddenverslag 2020 303