Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk

Sinds februari 2015 de Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk actief. Deze Stichting beheert 10 hectare in ’t Waal (zie kaartje) die de gemeente Houten in 2014 kocht als compensatie voor het verloren gegane weidevogelgebied bij de Meerpaal.

Weidevogelreservaat-'t-Waal

Op deze manier kan het voor weidevogels meest optimale beheer gevoerd worden. De Stichting werkt voor het beheer samenwerken met één of enkele boeren op het Eiland van Schalkwijk. Het beheer moet er toe leiden dat het op dit stuk land miegelt van weidevogels als grutto en tureluur. En we dromen ervan dat ook de nog kritische weidevogels als watersnip en zomertaling zullen neerstrijken. Laat maaien, een kruidenrijke grasvegetatie, veel nattigheid in het vroege voorjaar zijn de hoofdingrediënten van het beheer.

In de zomer en het najaar is er ruimte voor het winnen van ruwvoer en het weiden van koeien of pinken. De wandelaars en kanoërs langs en op de Schalkwijkse Wetering kunnen in het voorjaar van deze vogels genieten.

Het stichtingsbestuur bestaat uit Jan Buys (vz), Jaap ten Boer (penningmeester), Esther Christenhuis (secretaris), Arjen Vernooy en Peter Peek. Het bestuur heeft zo banden met de Milieuwerkgroep Houten, Weidevogelwerkgroep en de ANV Kromme Rijnstreek. Een groepje enthousiastelingen (technische commissie) gaat straks het beheer begeleiden: Tijmen Blokhuis, Ben de Kruijff, Peter Peek. Peter Peek is vanuit dit groepje het eerste aanspreekpunt voor boeren en anderen.

Wil je meehelpen: neem contact op met Peter Peek, 06-23664105.  In het broedseizoen organiseren we graag een keer een excursie om te zien wat de weidevogels van onze inspanningen vinden.

http://www.weidevogelsschalkwijk.nl/

Verslag jaar 2017

 

1 thought on “Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk

 1. geert mulders

  vandaag 07-02- ,ong 12.30 u hoorde ik een spreker van werkgroep houten op radio utrecht, dat er markeringen gezet worden bij nesten van weidevogels ,zodat het nest gezien word met maaien .
  ik weet uit ervaring dat dit het slechtste is wat je kunt doen .
  de predatoren zien dit duidelijk en trekt de aandacht van kraaiachtigen en vossen.
  beter is het om te wachten met maaien , want om het nest heen maaien is ook een markering voor roofwild .
  het enige wat onze weide vogels kan redden is overleg met boeren , en het strak bestrijden van kraaien eksters [zijn nu beschermt] en vossen . deze laatste groep word de ondergang van onze weidevogels.
  gr.geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *