Nachtvlinders

Nachtvlinders waarnemen tijdens de Nationale Nachtvlinder Nacht

In je eigen omgeving zijn mooie nachtvlinders te zien. Veel soorten hebben niet alleen bijzondere namen zoals witte tijger, pauwoogpijlstaart, vuursteenvlinder en rood weeskind,  maar ze zijn ook prachtig om te zien!

Ieder jaar wordt er in heel Nederland de Nationale Nachtvlindernacht gehouden en sinds 2006 ook in Houten.

We lokken de nachtvlinders op de bomen met een speciale stroop die ze lekker vinden en met een wit laken en speciale lamp erachter. Iedereen is welkom om te komen kijken en eventueel mee te helpen, kinderen ook, als een volwassene hen begeleid.

Samen kijken we welke vlinders erop afkomen. Alle soorten worden gefotografeerd, op naam gebracht,  en doorgegeven aan www.waarneming.nl. De Vlinderstichting gebruikt die gegevens om uit te zoeken hoe het met de nachtvlinders in Nederland gaat.

Omdat in verschillende zomermaanden andere nachtvlindersoorten te zien zijn wordt de Nachtvlindernacht elk jaar in een andere maand gehouden; juni, juli, augustus of september.
We hebben tot nu toe de nachtvlinders bekeken in het Kooikerspark, Nieuw Wulven en in het Natuurkwartier van Nieuwegein.

Nationale Nachtvlindernacht 2017

Dit jaar op 25 augustus 2017 wordt de Nachtvlindernacht gehouden bij de bomen achter de kinderboerderij aan de Keercamp 13, Houten. In het NME lokaal (Natuur- en Milieu Educatie) in de boerderij is er vooraf een diapresentatie over de nachtvlinders te zien.

Als het donker begint te worden gaan we buiten naar de nachtvlinders kijken. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Je kunt komen en naar huis gaan wanneer je wilt. De aanvangstijd wordt nog bekend gemaakt.

Meer informatie

Nachtvlindernacht Houten: mail naar info@milieuwerkgroephouten.nl
Contactpersoon: Els tel.nr 06-36145756

Nationale Nachtvlindernacht:   http://www.nachtvlindernacht.nl/
De Vlinderstichting:    http://www.vlinderstichting.nl/
Waarneming.nl:   https://waarneming.nl/

Nachtvlinders waarnemen

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de Nationale Nachtvlindernacht. Op de foto’s zie je dat we met een groot verlicht scherm werken en de nachtvlinders met speciale stroop lokken. We fotograferen de nachtvlinders en brengen ze op naam waarna ze weer worden vrij gelaten. We zien vele interessante vlinders. Hieronder zie je enkele nachtvlinders die we eerder hebben waargenomen.