Nachtvlinders

Nachtvlinders waarnemen tijdens de Nationale Nachtvlinder Nacht

In je eigen omgeving zijn mooie nachtvlinders te zien. Veel soorten hebben niet alleen bijzondere namen zoals witte tijger, pauwoogpijlstaart, vuursteenvlinder en rood weeskind,  maar ze zijn ook prachtig om te zien!

Ieder jaar wordt er in heel Nederland de Nationale Nachtvlindernacht gehouden en sinds 2006 ook in Houten.

We lokken de nachtvlinders op de bomen met een speciale stroop die ze lekker vinden en met een wit laken en speciale lamp erachter. Iedereen is welkom om te komen kijken en eventueel mee te helpen, kinderen ook, als een volwassene hen begeleid.

Samen kijken we welke vlinders erop afkomen. Alle soorten worden gefotografeerd, op naam gebracht,  en doorgegeven aan www.waarneming.nl. De Vlinderstichting gebruikt die gegevens om uit te zoeken hoe het met de nachtvlinders in Nederland gaat.

Omdat in verschillende zomermaanden andere nachtvlindersoorten te zien zijn wordt de Nachtvlindernacht elk jaar in een andere maand gehouden; juni, juli, augustus of september.
We hebben tot nu toe de nachtvlinders bekeken in het Kooikerspark, Nieuw Wulven en in het Natuurkwartier van Nieuwegein.

Meer informatie

Nachtvlindernacht Houten: mail naar nachtvlinderwerkgroep7@gmail.com
Contactpersoon: Els Tove

Nationale Nachtvlindernacht:   http://www.nachtvlindernacht.nl/
De Vlinderstichting:    http://www.vlinderstichting.nl/
Waarneming.nl:   https://waarneming.nl/

Nachtvlinders waarnemen


Bovenstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de Nationale Nachtvlindernacht. Op de foto’s zie je dat we met een groot verlicht scherm werken en de nachtvlinders met speciale stroop lokken. We fotograferen de nachtvlinders en brengen ze op naam waarna ze weer worden vrij gelaten. We zien vele interessante vlinders. Hieronder zie je enkele nachtvlinders die we eerder hebben waargenomen.

Rapportage